Резервирайте
ПЪТЕВОДИТЕЛ 2018-08-13T15:21:34+00:00

Добре дошли в туристическия пътеводител на Хотел Глория Палас.

За да може почивката ви в София да бъде максимално ползотворна, решихме за ваше улеснение да изготвим маршрут из софийските забележителности, започващ и завършващ в Хотел Глория Палас. Всяка от забележителностите в София разполага с препратка към Google карти, така че да можете да я намерите по-лесно, използвайки навигацията на смартфона си.

Желаем ви страхотно изкарване в София и приятен престой в Хотел Глория Палас!

София е столицата и най-големият областен град в България. Тя е основен административен, индустриален, транспортен и културен център в страната и освен това в центъра на днешна София е било местоположението на античния град Сердика, така че определено ще има доста интересни забележителности, които да разгледате.

Стартирайки разходката си от Хотел Глория Палас на бул. Мария Луиза, можете първо да посетите подлеза на площад Независимост и подлеза на метростанция Сердика, където можете да видите античните крепостни стени, както и предмети, открити при разкопките по време на проучванията на Сердика. На метри от там, в двора на Президенството се намира ротондата „Свети Георги”, която е смятана за най-старата сграда в град София. Встрани от Президентството се намира друга забележителност на столицата – Националният театър “Иван Вазов”, основан през 1904 година.

Следващата спирка е Царския дворец, в който днес се помещава Националната художествена галерия. В същата сграда се помещава и Националният етнографски музей, който представя богата колекция от национални носии, ръчно изработени произведения на изкуството, оръдия на труда отпреди три и дори четири века, бижута, бродирани материи и други предмети характерни за българския бит и култура. В съседната сграда се намира Националния природо-научен музей.

След като минете през сградата на Българската академия на науките, създадена през 1869 г., ще достигнете до сградата на Народното събрание, която е построена през 1884 година а мотото, което е изписано на главната фасада е “Съединението прави силата”. Зад нея пък се намира Храм-паметникът „Свети Александър Невски“ – най-големият православен храм в България (построен е в началото на 20-ти век с народни дарения и е една от най-впечатляващите сгради в столицата) и център на патриаршията на Българската православна църква.

Точно пред входа на Храм-паметника “Александър Невски” се намират Паметникът на Незнайния войн с вечно горящия огън и скулптурата на лъв от големия български художник Андрей Николов, както и Църквата “Света София”, построена през четвърти век след Христа. На нея е кръстена и самата столица на България. В началото на 19 век тя за кратко е била превърната в джамия, но скоро след Освобождението отново е била осветена като Православна църква.

Надолу по улица „Георги С. Раковски“ ще достигнете до  Националната Опера – сграда, в която също така се помещава и Националният балет. Ако продължите надолу, след това завиете вдасно по булевард „княз Александър Дондуков“ и после се качите пак вдясно по булевард “Васил Левски” ще достигнете до Паметника Левски. Продължавайки по булеварда ще видите сградата на Националната библиотека, а пред нея можете да видите паметника на братята Кирил и Методий. След нея се издига сградата на Софийският университет “Св. Св. Кирил и Методий”, основан през 1888 г. и построен през 1920 г. с даренията на братята Евлоги и Христо Георгиеви.

Струва си да посетите и площад „Славейков“, където е най-големият книжен пазар на открито в града, както и пешеходната зона на бул. „Витоша“, където са съсредоточени модните магазини и интересните нощни заведения в София. От там пътят обратно до Хотел Глория Палас на бул. Мария Луиза е само няколко минути.

Ако пък искате да прекарате времето си в някоя от много софийските градинки или паркове, можете да посетите Борисовата градина, Градинката пред Народния театър, Южния парк, Парк Възраждане или Градинката пред НДК, където постоянно се провеждат различни концерти, изложби и други културни събития. Разбира се, можете да посетите и другият ни хотел: Глория Палас – Клуб Дипломат, намиращ се в полите на планината Витоша, където ще намерите тенис кортове, басейн с ресторант, детски парк, красиви градини и свеж въздух.